Versenyszabályzat

1. Általános tudnivalók

Jelentkezési határidő: 2019. november 30.

A versenyre jelentkezhetnek:
a. iskolák egy 20-25 perces jelenettel
b. iskolások (6-16 éves) szólista produkcióval
Iskolai produkcióban részt vevő versenyzők külön is jelentkezhetnek szóló produkcióval valamely szerepre.
További tudnivalókat lásd Részvételi szabályzat és általános szerződési feltételek kivonat
A témát kísérő lehetőségek
A rockopera lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjük a középkori Magyarország viselettörténetét, öltözködési és hajviseleti szokásait – de akár annak máig tartó hatásait, túlélését és újra gondolását is. Nemkülönben lehetőség van arra is, hogy bepillantsunk a Szent István-i udvar étkezési szokásaiba, fogásaiba. A kor városai, várai, települései mind a mai napig hordozzák az egykori alapítók nevét.
A rockopera zenei világa, amely egyesíti a rockzenét, a népzenét, felhasználja a klasszikus szerzők zenei stílusát, olykor eredeti népi hangszereken szólaltatja meg a már jól ismert dallamokat, lehetőséget nyújt arra, hogy a korosztály ebbéli tudását is fejlessze.
A táncbetétek nemcsak a hagyományos néptánc elemeiből állnak, de a kortárs táncokból is építkeznek.
Éppen ezért lehetőség nyílik arra is, hogy a gyerekek szemszögéből nézve újra értékeljük a hagyományainkat, friss szemmel nézzünk történelmi értékeinkre, belehallgassunk múltunk mai üzenetébe. Hogy lássuk és láttassuk: a történelem nem csupán a múlt, sokkal inkább a jelen tanulságos magyarázata. Így aztán arra buzdítjuk a versenyben résztvevő iskolákat, hogy a produkciók mögé töltsék fel gondolataikat, vízióikat, beszélgetéseiket arról a történelemről, történelmi jelenről, melyet az előadásra készülvén megélnek, újra gondolnak.
Leggyakoribb kérdések
Kérjük, hogy kérdéseit az iroda@iskolasistvan.hu e-mail címre küldje el. Amennyiben közérdekű kérdést tett fel, azt a válasszal együtt a leggyakoribb kérdések közé is feltesszük.

2. Versenyszámok az iskolai produkciók számára

Az István, a király rockopera négy jelenetből áll.

Az iskolák kiválasztják a számukra legszimpatikusabb jelenetet a rockoperából.
A jelentkezésnél válasszák ki, hogy melyik részt kívánják elsősorban előadni a négy jelenetből. Amennyiben túljelentkezés van egy jelenetre, természetesen lehetőségük van választani a fennmaradó 3 jelenet közül. Kérjük ezért, hogy adja meg azt is, hogy a fennmaradó 3 jelenetet milyen sorrendben részesíti előnyben.
November 30-án éjfélig lehet jelentkezni a versenyre. A határidő lejárta után osztjuk be az előadásra kerülő jeleneteket. Kérjük, hogy a római I. II. III. IV. számmal jelölt jelenetsorból adja meg az elsősorban előadni kívánt részt, majd sorrendbe állítással azt is, hogy a fennmaradó három jelenetet milyen sorrendben részesíti előnyben.
Pl. III. Koppány vezér
IV. István, a király
I. Az örökség
II. Esztergom
Az összes jelentkezés ismeretében osztjuk fel a négy jelenetet a jelentkezők között a jelentkezések beérkezésének sorrendje alapján. Pl. 100 jelentkező esetében 25-25 jelentkezőre osztjuk el a négy jelenetet. Minél hamarabb jelentkezett egy csapat a versenyre, annál nagyobb biztonsággal bízhat benne, hogy az első helyen választott jelenetet mutathatja be.
Pl. ha a felhívás 1. napján beadja a csapat a jelentkezést az elsőként megjelölt III. Koppány vezér részre, sokkal nagyobb esélye van ennek elnyerésére, mint ha ugyanezt November 30-án a 24. órában teszi.
A jelentkezési határidő lejárta után, 2019. december 2-án értesítést küldünk e-mailben, hogy melyik választott jelenet eljátszására kapnak lehetőséget.
Ezt a jelenetet kell létrehozniuk, megrendezniük és saját készítésű jelmezben, díszletben előadniuk, tehát megvalósítaniuk önálló, színpadképes előadássá formálva. Ehhez a munkához biztosítunk kottát, szövegkönyvet – igény esetén eredeti zenei alapokat is (bár természetesen zeneiskolák esetében külön érdekesség lehet, ha az iskola zenekara játssza fel a művet). Ugyancsak biztosítunk konzultációt mentoraink révén, maximum két alkalommal. A mentoraink mind valamely művészi terület (zene, ének, rendezés, díszlet-jelmez) elismert szakemberei, akik kizárólag tanácsadó szerepet látnak el, a már meglévő ötleteket véleményezik.
A produkció YouTube csatornáján (Iskolás István) megtalálják a rockopera négy jelenetét, amelyekhez opciós lehetőségeket is csatolunk. Ezek Beethoven: István király nyitányának rövidített változata, valamint a Te kit választanál? prológ.
I. AZ ÖRÖKSÉG - zenei hossza: 25.05 perc
Szereplők: István, Koppány, Réka, Laborc, Gizella, Asztrik, Térítők, Tömeg
II. ESZTERGOM - zenei hossza: 21.09 perc
Szereplők: István, Réka, Sarolt, Laborc, Gizella, Asztrik, Német lovagok (Pázmány, Vecellin), Három főúr (Sur, Solt, Bese), Két regös, Tömeg
III. KOPPÁNY VEZÉR – zenei hossza: 23.28 perc
Szereplők: István, Koppány, Táltos, Réka, Három főúr (Sur, Solt, Bese), Koppány három felesége (Picur, Enikő, Boglárka), Tömeg IV. ISTVÁN, A KIRÁLY – zenei hossza: 23.28 perc
Szereplők: István, Sarolt, Réka, Gizella, Asztrik, Három főúr (Sur, Solt, Bese), Német lovagok (Vecellin, Pázmány, Hont), Regös, Térítők, Tömeg

3. Versenyszámok a szóló produkciók számára (Best of István)

Mindazok a tanulók, akik az iskola által szervezett előadásban nem tudják magukat megmutatni, lehetőségük nyílik arra, hogy szóló szerepekre jelentkezzenek.

Iskolai produkcióban részt vevő versenyzők külön is jelentkezhetnek szóló produkcióval valamely szerepre.
Az általuk kiválasztható szerepekre egy-egy dalt jelöltünk meg a rockoperából. Minden jelentkezőtől viszont két szóló számot kérünk: egy szabadon választott dalt (ez lehet népdal, sanzon, rock-szám stb.), ami megmutatja a jelentkező hangkarakterét, valamint egy kiválasztott szerep-dalt a megadott listából (ez is lehet, akárcsak az első dal, a capella, zongorakíséretes vagy zenei alapra énekelt).
A produkció YouTube csatornáján (Iskolás István) megtalálják a szóló produkciók dalait, melyekhez opciós lehetőségek is csatlakoznak.
István - Nincs más út
István - Oly távol vagy tőlem (és mégis közel)
Koppány - Szállj fel szabad madár!
Koppány - Elkésett békevágy
Sarolt - István, fiam!
Réka - Nem vagyunk még hozzád méltók
Réka - Halld meg uram a kérésem
Gizella - Unom a politikát
Gizella - Oly távol vagy tőlem
Laborc - Nem kell olyan isten
Táltos - Áldozatunk fogadjátok
Táltos -Véres kardot hoztam
Opció: a jelentkezők a darab egyik duettjelenetével is színesíthetik a produkciójukat, de a pontozásban csak a nevesített jelentkezőt értékeljük.

4. A verseny időbeosztása és a pontozása

Felhívás – részletes tudnivalókkal 2019. szeptember 16.

Jelentkezési határidő 2019. november 30.

A pontozás menete az iskolai produkciók esetében (az eredeti kiírás értelmében):

A felkészülés első (és minden további) szakaszának lezárásakor a versenyzők rögzítik a „versenyművet”. A videókat bemutatjuk az online felületünkön (YouTube – Iskolás István, https://iskolasistvan.hu). A versenyben a szerepdalok versengenek, a szabadon választott dalok a zsűritagok számára elérhetőek a döntésüket, értékelésüket megsegítendő.

A zsűritagok-mentorok külön-külön pontoznak 1-10 pontot adva. Ebből jön ki egy átlagpontszám, mely maximálisan 10 pont lehet.

A közönség is pontozza a produkciókat a https://iskolasistvan.hu felületen, ugyancsak 1-10 pontot adva, melyből szintén átlagpontszámot számítunk. (Ez is maximum 10 pont lehet.)

A két átlagpontszám összesítve adja ki az adott produkció értékét, mely maximum 20 pont lehet összesen.

A felkészülés első szakaszában a feltöltésre került összes videó pontozható. A továbbjutóknak a zsűri tanácsokat adhat, hogyan ajánlatos „jobbítani” a produkciót.

A második egyben utolsó fordulóban a 12 (4x3) legjobb kap újabb lehetőséget.

E logika mentén alakul ki a végső sorrend, mely alapján 4 győztes iskola kerül kiválasztásra (jelenetenként 1-1 iskola győzelmével).

1. kör – a legjobb 12 iskola kiválasztása

A videók feltöltése: 2020. február 17-21.

Szavazás: 2020. március 2-19.

Eredményhirdetés: 2020. március 20.

2. kör – a 4 győztes iskola kiválasztása

Koncepció a tanácsok alapján és a videók feltöltése: 2020. április 20-26.

Szavazás: 2020. május 4-14.

Eredményhirdetés: 2020. május 15.

Próbaidőszak a négy győztes iskolának: később tesszük közzé

Bemutató az iskolai produkciók kategóriában: 2019/20-as tanév végén

VERSENYSZABÁLYZAT VÁLTOZÁS! ⬇︎

A koronavírus okozta járvány, ill. az ennek nyomán bekövetkező hivatalos, országos változások okán az eredeti kiírást a szervezők módosították az alábbiak szerint – tudomásul véve, hogy a kialakult helyzetben a csoportoknak nincs módjuk újabb variációk felvételére, ahogyan a verseny mentorai sem tudnának személyesen jelen lenni a további munkában:

Az első fordulóban feltöltött videókra a közönség és a zsűri is szavaz 1-10 pontot adva.

A pontátlag alapján a március 20-án kihirdetett eredmény után minden jelenet 3-3 legtöbb pontszámot kapott produkciója továbbjut a második fordulóba, mely március 23-án kezdődik.

Pontszám egyenlőség esetén holtverseny is kialakulhat, ilyenkor a 3 legmagasabb pontszám akár 4 csapat továbbjutását is jelentheti jelenetenként.

A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy az egyes körökből pontszám alapján nem továbbjutó csapatokat különdíjjal jutalmazza.

Ennek a körnek a folyamán a pontozás tiszta lappal, nulláról indul. A nézők és a zsűri egyaránt 1-10 pont között értékelheti a produkciókat – de immár nem általában történik az értékelés, hanem jelenetenként kell a továbbjutókat összehasonlítani, ily módon a kör végén a pontszám a jelenetenkénti 2-2 továbbjutót mutatja meg.

Ez a szavazási kör március 23-tól április 15-ig tart, az eredményhirdetésre április 16-án kerül sor. A jelenetenként 2-2 legmagasabb összesített pontszámmal rendelkező csapat jut tovább a harmadik, döntő körbe.

A 3. körnek a szavazása ismét nulláról, tiszta lappal indul április 17-én és tart május 14-ig. Ezúttal a jelenetenkénti 2-2 legjobbat kell egymással összehasonlítani, ugyanúgy 1-10 pontot adva (közönség és zsűri egyaránt), hogy kiderüljön, melyik csapat lett az adott jelenet legjobbja, melyik produkció nyerte annak a jelenetnek az előadási jogát.

Az előre nem látható járványügyi helyzet okán a szervezők május közepén teszik közzé, milyen körülmények közt és milyen formában tud megvalósulni a 4 győztes csoport jeleneteiből összerakott István, a király produkció.

A pontozás menete a szóló produkciók esetében (Best of István)

1.fázis : a zsűritagok-mentorok a beküldött két videó alapján 1-10 pontot adva értékelik a produkciókat, melynek átlagpontszáma maximum 10 pont lehet.

A közönség is pontozza a dalokat a www.iskolasistvan.hu felületen, ugyancsak 1-10 pontot adva, melyből az átlagot számolva szintén maximum 10 pont jöhet ki.

A zsűri és a közönség szavazatainak átlagpontszámát összeadva jön ki a jelentkező pontszáma, mely így maximum 20 pont lehet.

2. fázis : minden szerepre az első három helyezett kerül be a döntőbe. Összesen tehát a 7 szerepre 3 jelölttel számolva 21 döntősünk lesz. A 3-3 döntős jelölt ötleteket, tanácsokat, útmutatást kap a zsűri tagjaitól, melyet érdemes beépíteni a döntőbeli előadásba.

1. kör

A videók feltöltése: 2020. február 1-15.

Szavazás, a három legjobb versenyző kiválasztása szerepenként: 2020. március 2 - március 31.

Eredményhirdetés: 2020. április 1.

2. kör

Újabb videók elkészítése, korrekció a tanácsok alapján, feltöltés: 2020. április 8-19.

Szavazás, a győztesek kiválasztása: 2020. május 4 - május 14.

Eredményhirdetés: 2020. május 15.

VERSENYSZABÁLYZAT VÁLTOZÁS! ⬇︎

A kialakult járványügyi helyzetben a zsűri tagjainak tanácsadása online történik (pl. Skype, Messenger).

A videók feltöltési időszaka: április 8-tól 15-ig.

A szavazás és a győztesek kiválasztása április 17-től május 14-ig.

Próbaidőszak a győzteseknek a Best of István produkcióban: később tesszük közzé

Best of István előadás: később tesszük közzé

5. Technikai paraméterek a feltöltéshez

Amikor elkészültek a produkciók, okostelefonnal vegyék fel. A felvételHD legyen! Ez azt jelenti, hogy a kép minőségének 1920×1080 pixelesnek kell lennie. A kész felvétel elnevezése, azaz a fájl név legyen a következő:

Iskolai produkció esetén: Jelenet címe
Szóló produkció esetén: Szerep neve
Ezt követően töltsék a videót a regisztrált profilba a "Feltöltés" gomb segítségével. (Saját profilt kap minden iskolai/szóló versenyző a versenyre történő jelentkezést és regisztrációt követően legkésőbb január 31-ig. Ekkortól lesz elérhető a Feltöltés opció is.)
A videó kiterjesztésének olyannak kell lennie, amit a VLC média lejátszó képes elindítani.
A kész videók a verseny lebonyolítását végző Zikkurat Kft. szerverére kerülnek. Innen a jogszabályban előírt engedélyek megszerzése után (szülői engedély stb.) áttöltődnek az „István, a király iskolába megy” YouTube csatornára. Ennek címe: Iskolás István – You Tube.

6. Zsűri, mentorok

a. A zsűri tagjai a színházi élet fontos, jellemző pozícióiból kerülnek ki: művészek, rendezők, a koreográfusok, zenei vezetők, művészeti vezetők, díszlet- jelmez- és látványtervezők, valamint a modern eszközökön való megjelenési forma miatt számítunk a zsűriben vezető influencerek, vloggerek közreműködésére, akik az online szcéna meghatározó és a célzott korosztály számára véleményformáló képviselői.

Feke Pál

Junior Prima és Artisjus-díjas színész-énekes, „A Társulat” tehetségkutató győztese, István - és az utóbbi időben Koppány - megformálója az elmúlt 12 év „István, a király” előadásaiban

Novák Péter

énekes, színész, koreográfus és zeneszerző, a Kimnowak zenekar alapítója, a „Fölszállott a páva” tehetségkutató műsorvezetője, számos televíziós műsor írója és szereplője, a 2015-ös István, a király előadás rendezője, Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett művész.

Károly Kati

a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház zenei vezetője, az „István, a király” produkciók zenei vezetője, énektanára, az énekes castingok vezetője, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett művész

Hajzer Nikolett

énektanár-karvezető, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának vezetője

Karin Dragos

YouTuber, NYX Face Awards & Glamour WOTY nyertes influencer

Puskás Peti

VIVA és BRAVO díjas énekes, színész, 2016-tól az X-Faktor mentora és zsűritagja

Sebestyén Aba

POSZT fődíjas rendező, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház színművésze és a marosvásárhelyi Yorick Stúdió magyar vezetője

Szulák Andrea

EMeRTon díjas énekes, színész, műsorvezető, „A Társulat” és „Az ének iskolája” mentora és zsűritagja

Szörényi Örs

énekes, dalszerző, dobos, az „István, a király” zeneszerzőjének, Szörényi Leventének a fia

b. A közönség: rokonok, iskolatársak, barátok, a település, a megye és minden szimpatizáns és érdeklődő.
A zsűri és a tanácsadó mentorok névsorát 2020 elején tesszük közzé.

7. A győztesek

- A négy jelenet előadói közül jelenetenként egy csapat kerül ki győztesen. Tehát összesen négy győztes csapatunk lesz.

A négy jelenet adja ki a teljes rockoperát, melyet a négy győztes iskola a jelenetek sorrendjében ad elő, mindegyik megőrizve a saját szereposztását, díszletét, jelmezeit.
- Szólisták egy-egy szerep megformálására, akiket a szóló szerepekre jelentkezők közül választunk ki a fentiekben leírt pontozás-szavazás-casting folyamat végén: az így kiválasztott szereplők adják elő az eredeti művet „hagyományosan” díszletben, jelmezben, hivatásos rendező és munkatársak közreműködésével.

8. Díjak, előadások

- Iskolai produkciók számára
A négy győztes csapat a nagyszínpadi bemutató mellett értékes jutalomban részesül. A győztes csapatok nevesített szereplői elutazhatnak Párizsba, ahol megnézik Versailles-ban a trianoni békeszerződés helyszínét, emellett Disneylandben is eltöltenek egy napot.
- Szólista produkciók számára
A szóló produkciók győztesei a bemutatón való részvétel mellett ugyancsak értékes jutalomban részesülnek: elutazhatnak Párizsba, ahol megnézik Versailles-ban a trianoni békeszerződés helyszínét, emellett Disneylandben is eltöltenek egy napot.
- A szerzők által felajánlott különdíj
Szörényi Levente és Bródy János kiválasztják a nekik legjobban tetsző szólóprodukciókat. A két kiválasztott iskolás énekeseknek lehetőséget biztosítunk egy évig a zenei továbbtanulásra.
- Különdíj pedagógusoknak
A négy győztes iskola felkészítő tanárainak munkáját iskolánként összesen 1.000.000 Ft-tal, azaz Egymillió forinttal honoráljuk, a rajtuk kívül a döntőbe jutott 8 iskola felkészítő pedagógusai ugyancsak iskolánként összesen 300.000 Ft, azaz Háromszázezer Ft díjazásban részesülnek. A szólista szerepek nyerteseinek felkészítő tanárai gyerekenként 250.000 Ft, azaz Kettőszázötvenezer forint jutalmat kapnak.
Előadások
- A versenyző iskolák győztesei nagy színpadon mutathatják be előadásukat
- A szólista győztesekkel megrendezett professzionális előadás bemutatása

9. Segítség a felkészüléshez

A Zikkurat Színpadi Ügynökség maximális segítséget nyújt a felkészülésben minden elfogadott (visszaigazolt) iskolai csapatnak, hogy a produkciót a lehető legtökéletesebb módon állíthassa színpadra. Ennek érdekében az Ügynökség kérésre a szükséges kottákat, szövegkönyveket, zenei alapokat biztosítja, melyeket az iroda@iskolasistvan.hu e-mail címre elküldött levéllel igényelhetnek.

10. Gyakran ismételt kérdések

 • Kérdés: Mikor és hol lesz a bemutató? Hány előadást tervezünk?
  Válasz: Klasszikus István, a király előadást tervezünk, amivel turnézni is lehet.
  A fent említettek miatt előadási időpont egyelőre nincs.
  Szabadtéri színpadok és sportcsarnokok is a terveink között szerepelnek, mint játszóhely. Turnét - az iskolaév miatt - jövő nyárnál előbb biztosan nem tudunk megvalósítani.
 • Kérdés: Mit jelent a kisiskolásoknak a próbaidőszak?
  Válasz: A színházban szokásos próbarendben működünk, 4-6 hetes próbaidőszakban gondolkodunk. Ezen belül, a rendező utasításai és elképzelései szerint alakulnak a próbák. Ezt megelőzően és ez idő alatt egyéni énekórák, táncpróbák és egyéb felkészítő próbák is várhatóak.
 • Kérdés: A próbaidőszak alatt, biztosítunk-e szállást és felügyeletet a gyerekeknek?
  Válasz: Természetesen minden szükséges feltételt és körülményt biztosítunk, táborszerűen, napi 5 étkezéssel. Örömmel vesszük a szülői kíséretet - ha valaki ragaszkodik hozzá - de azt csak saját költségükre tehetik meg.
 • Kérdés: A helyzetre való tekintettel nem gondolkodtak a verseny felfüggesztésében?
  Válasz: Tekintettel arra, hogy a verseny február közepén indult online verzióban, minden körülmény amellett szólt, hogy ezt a sorozatot végigvigyük. Bíztunk abban is, hogy a járvány május végére - június elejére megoldódik és a versenykiírásnak megfelelően tudunk működni. A folytatás mellett szólt az is, hogy a versenyzők nagy része a felső korhatár környékén mozog és egy halasztás számukra ellehetetlenítette volna a részvételt. Mi pedig nem új versenyt akartunk hirdetni, hanem a már elindult gyerekekkel akartuk végig vinni a versenyt.
 • Kérdés: A szereposztásnál - néhány kivételével - mindegyik szerepre 2 jelölt került beosztásra. Ez pontosabban mit takar? A 2 jelölt párbajozik, vagy a zsűri újra dönt?
  Válasz: Ez nem egy további versenyhelyzet vázol fel, hanem egy szereposztási szituációt. Több előadás esetén, a szinte hasonló képességű fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy megmutassák magukat a szerepben, hangsúlyozva, hogy a meghirdetett szerepkörökben győztesünk csak egy van. Az hogy a döntő minden résztvevője szerephez jut, az annak köszönhető, hogy szorgalmas, igyekvő és nagyon tehetséges szereplő gárdával rendelkezünk.
 • Kérdés: A szereposztásban lévők hogyan készüljenek a szerepre?
  Válasz: Hamarosan kiküldjük azokat a zenei alapokat, amelyek az egyes szerepekhez tartoznak.
 • Kérdés: A díjazás hogyan fog alakulni?
  Válasz: A dicsőséget már mindenki megszerezte. Sajnos a díjakra kicsit várni kell.
 • Kérdés: Kik utazhatnak Párizsba?
  Válasz: Ez az út is várhatóan jövőre valósulhat meg. A versenyszabályzatban meghirdetett 7 győztes szólista és a négy győztes csapat nevesített szereplőin kívül, a különdíjasok esetében is abban gondolkodunk, hogy elvisszük Őket is erre az utazásra.
  Az utazás 4 napos lenne, amelyben Párizs-i, Versailles –i és Disneyland –i látogatás is szerepelne.
  Természetesen minden szükséges feltételt és körülményt biztosítunk.